Filme
Vox populi
(Regia: Josef Švejda, Republica Cehă, 2022, 20 min)
În martie 2020 au apărut primele cazuri de coronavirus în Cehia, iar pandemia a interferat radical cu viețile oamenilor și cu funcționarea societății. Cu toate acestea, după valul inițial de solidaritate, încep să se facă auzite voci și proteste care câștigă putere odată cu evoluțiile nefavorabile și gestionarea adesea haotică a statului.
Acest film reprezintă o modalitate de a înțelege o anumită parte a societății cehe, care a decis să nu respecte restricțiile guvernamentale și a protestat public împotriva acestora.
Cum își exprimă ei libertățile? Această criză în particular a diminuat ultimele speranțe, iar următoarea ar putea radicaliza masele și mai mult.
Cel mai frumos colț al lumii
(Regia: Robert Mihály, Slovacia, 2022, 25 min)
Documentarul-eseu explorează societatea slovacă contemporană și dificultatea de a analiza limbajul și istoria, evidențiind riscul unui nou autoritarism. Urmărim o tânără ucraineană într-o competiție fictivă ca jurnalist TV, care participă la proteste și evenimente pentru a înțelege realitatea social-politică slovacă.
În acest timp, se conturează imaginea unei societăți aflată la marginea spectrului politic prin intermediul cuvintelor vehemente și al imaginilor ce surprind masele de mulțime. Chiar dacă războiul din Ucraina pare să se desfășoare în fundal, acesta influențează semnificativ starea actuală, tensiunile sociale, limbajul și noile forme de populism în țară.
Mrs. Buică
(Regia: Eugene Buică, România, 2023, 83 min)
ONESTITATE. AUTENTICITATE. DINAMISM.
Aceste trei cuvinte sunt pilonul în jurul căruia, povestea din spatele filmului, „Mrs Buică”, ia contur. Printr-o combinație de umor negru și introspecție profundă, Eugene Buică reușește să surprindă, prin intermediul unei camere, povestea familiei sale, fără să-i adauge însă, efecte cinematice. Filmul devine astfel, un documentar tragicomic care surprinde povestea unei familii disfuncționale de imigranți români, explorând tensiunile și dinamica complexă dintre membrii săi. În centrul documentarului se află mama lui Eugene, Ioana Buică, care, deși nu a avut realizări recunoscute public, a supraviețuit unei căsnicii dificile, folosind umorul și sinceritatea pentru a face față greutăților vieții. Prin nota personală pe care Eugene Buica o transferă filmului său, acesta captează privitorul printr-o combinație de dramă, umor și reflecție.
Toți bărbații devin frați
(Regia: Robert Kirchhoff, Republica Cehă, Slovacia, 2023, 116 min)
Alexander Dubček, simbol al speranței în timpul Primăverii de la Praga, a ajuns la vârful puterii politice doar pentru a fi înlăturat ulterior.
Documentarul lui Robert Kirchhoff explorează viața lui Dubček, de la copilărie până la perioada sa glorioasă, când popularitatea sa rivaliza cu cea a unei vedete pop, și încercarea sa de a reveni în politică după 1989.
Cu ajutorul arhivelor și mărturiilor, filmul recompune influența sa istorică, încă relevantă și supusă reinterpretării astăzi.